zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernikowiec

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

ciasto wymyślone dosłownie w chwilę, miałam obawy czy się uda, ale wyszło pyszne.

Sernikowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikowiec

 

  • Ciasto :
  • 2 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk oranżady
  • 1/3 szk oleju
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 300 g twarogu
  • 1,5 łyżki przyprawy do sernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • Polewa :
  • 80 g margaryny Kasia
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 kostki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • Dodatkowo :
  • biała posypka do ciast
  • kolorowa posypka do ciast
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Sernikowiec
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotować ciasto : Do miski wbić dwa jajka i ubić je z cukrem. Następnie wlać olej i oranżadę i wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Przygotować masę serową : Białka oddzielić od żółtek. 1/2 szklanki cukru podzielić na dwie części. Twaróg włożyć do miski i utrzeć z 1 częścią cukru i przyprawą do sernika ( mogą być widoczne drobinki sera ). Następnie dodać żółtka oraz budyń i wymieszać masę. Białka ubić na sztywną pianę z drugą częścią cukru. Pianę dodawać do masy serowej porcjami i delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką. Masę serową wykładać łyżką na ciasto wylane do blaszki tworząc coś w rodzaju rozety. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić. Przygotować polewę: Do rondelka wrzucić margarynę i roztopić ją na maleńkim ogniu. Dodać cukier, kakao i wodę i podgrzewać aż wszystko się ładnie połączy. Polewę zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić kostki czekolady i masę krówkową. Za pomocą trzepaczki wymieszać masę aż czekolada i masa całkowicie się połączy z polewą. Gotową polewą polać ciasto a na koniec posypać na przemian białą i kolorową posypka do ciast. Zostawić ciasto do zastygnięcia polewy ( u mnie domownicy nie wytrzymali i zajadali ciacho z jeszcze nie do końca zastygniętą polewą ).
Sernikowiec
najpierw należy przygotować ciasto jasne
Sernikowiec
potem przygotować masę serową i wyłożyć ją na jasne ciasto
Sernikowiec
ciasto piec w 175 stopniach 40 przez 40 minut
Sernikowiec
upieczone ciasto polać przygotowaną polewą