Seromak

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Seromak offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Seromak
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Kompozycja serowo-makowa, nasycona bakaliami i aromatyzowana wanilią i esencją migdałową, udekorowana rozpuszczoną czekoladą mleczną:)


trudność: łatwe
czas:

Seromak - SKŁADNIKI:

  • MASA MAKOWA
  • 35 dag maku
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • MASA SEROWA
  • 60 dag twarogu pełnotłustego
  • 5 jaj
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • ewentualnie 5 dag rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

Seromak - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników na masę makową najpierw mak sparzyć w mleku lub wodzie, ostudzić, a następnie dwukrotnie zmielić.
Orzechy posiekać drobno, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, a potem kolejno dodać mak, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie, po czym wymieszać łyżką.
Ze składników na masę serową ser zemleć dwukrotnie, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami, a potem dodać twaróg, cukier waniliowy, mąkę lub budyń połączony z proszkiem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ewentualnie rodzynki i połączyć łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód ułożyć masę makową, a na nią masę serową.
Piec około 1-1 ½ godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu polać lukrem lub dowolną czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Seromak (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-04-12 11:13
Cudowny, szybko dodalam do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-04-12 11:56
Bardzo lubię to ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2010-04-12 19:12
Uwielbiam ciasta makowo-serowe:)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-04-17 13:44
to moje najulubieńsze ciacho-mniam,dzięki za przypomnienie,tego smakołyka-5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane