Seromak

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Seromak offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Seromak
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Kompozycja serowo-makowa, nasycona bakaliami i aromatyzowana wanilią i esencją migdałową, udekorowana rozpuszczoną czekoladą mleczną:)


trudność: łatwe
czas:

Seromak - SKŁADNIKI:

  • MASA MAKOWA
  • 35 dag maku
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • MASA SEROWA
  • 60 dag twarogu pełnotłustego
  • 5 jaj
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • ewentualnie 5 dag rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

Seromak - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników na masę makową najpierw mak sparzyć w mleku lub wodzie, ostudzić, a następnie dwukrotnie zmielić.
Orzechy posiekać drobno, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, a potem kolejno dodać mak, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie, po czym wymieszać łyżką.
Ze składników na masę serową ser zemleć dwukrotnie, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami, a potem dodać twaróg, cukier waniliowy, mąkę lub budyń połączony z proszkiem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ewentualnie rodzynki i połączyć łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód ułożyć masę makową, a na nią masę serową.
Piec około 1-1 ½ godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu polać lukrem lub dowolną czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Seromak (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-04-12 11:13
Cudowny, szybko dodalam do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-04-12 11:56
Bardzo lubię to ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2010-04-12 19:12
Uwielbiam ciasta makowo-serowe:)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-04-17 13:44
to moje najulubieńsze ciacho-mniam,dzięki za przypomnienie,tego smakołyka-5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Marcepanowe ciasto z śliwkami Zebra z brzoskwiniami Sernik kokosowy
Brzoskwiniowa fantazja Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami Szarlotka Małgosi
Tarta z jeżynami Śliwkowe z posypką orzechową Ciasto z gruszkami i posypką orzechową
Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane