jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Seromak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kompozycja serowo-makowa, nasycona bakaliami i aromatyzowana wanilią i esencją migdałową, udekorowana rozpuszczoną czekoladą mleczną:)

Seromak

Składniki:

Seromak

 

  • MASA MAKOWA
  • 35 dag maku
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu migdałowego

 

  • MASA SEROWA
  • 60 dag twarogu pełnotłustego
  • 5 jaj
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • ewentualnie 5 dag rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Seromak
Ze składników na masę makową najpierw mak sparzyć w mleku lub wodzie, ostudzić, a następnie dwukrotnie zmielić.
Orzechy posiekać drobno, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, a potem kolejno dodać mak, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie, po czym wymieszać łyżką.
Ze składników na masę serową ser zemleć dwukrotnie, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami, a potem dodać twaróg, cukier waniliowy, mąkę lub budyń połączony z proszkiem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ewentualnie rodzynki i połączyć łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód ułożyć masę makową, a na nią masę serową.
Piec około 1-1 ½ godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu polać lukrem lub dowolną czekoladą.

Tagi:

seromak mak