Seromakowiec

Termar - Przepis na: Seromakowiec offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Seromakowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 13

ciasto pycha :) jeśli ktoś lubi serniczki lub makowce to tu ma dwa w jednym polecam !


trudność: łatwe
czas:

Seromakowiec - SKŁADNIKI:

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Seromakowiec - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Seromakowiec (strona 1 z 1)  
Bomika

Bomika
offline

2009-10-06 16:44
Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar
offline

2009-10-06 16:57
Bomika napisał(a):

Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)



Jeśli się lubi gotową masę makową, to czemu nie??? nic nie stoi na przeszkodzie.
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-10-06 17:04
O matko kiedy ja jadłam takie ciasto,juz nie pamiętam,ale narobiłaś mi smaka tym ciachem:))
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-10-06 17:31
mmmm, aż się obśliniłam :-(
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-10-06 21:55
ostatnio na weselu jadłlam takie ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-10-06 22:04
Fakktycznie dawno nie jadłam takiego ciasta, a dawniej często spotykałam podobne na różnych imprezach rodzinnych itp.Smakowicie wygląda i ładnie jest udekorowane.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Dyniowe muffinki na Halloween Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę Torcik makowo-kokosowy
Straszny deser z robakami, oczami i szczękami Kruche ciasto z orzechową polewą Drodżówka z kruszonką
Francuskie kwadraciki z musem jagodowym Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi
Makowo - śmietankowa rolada Mrożony jogurt z truskawkami Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane