Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Seromakowiec

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

ciasto pycha :) jeśli ktoś lubi serniczki lub makowce to tu ma dwa w jednym polecam !

Seromakowiec

Składniki:

Seromakowiec

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Seromakowiec

Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.

Redakcja poleca: