Seromakowiec

Termar

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1
Seromakowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 13

ciasto pycha :) jeśli ktoś lubi serniczki lub makowce to tu ma dwa w jednym polecam !


trudność: łatwe
czas:

Seromakowiec - SKŁADNIKI:

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Seromakowiec - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Seromakowiec (strona 1 z 1)  
Bomika

Bomika

2009-10-06 16:44
Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar

2009-10-06 16:57
Bomika napisał(a):

Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)



Jeśli się lubi gotową masę makową, to czemu nie??? nic nie stoi na przeszkodzie.
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2009-10-06 17:04
O matko kiedy ja jadłam takie ciasto,juz nie pamiętam,ale narobiłaś mi smaka tym ciachem:))
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2009-10-06 17:31
mmmm, aż się obśliniłam :-(
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2009-10-06 21:55
ostatnio na weselu jadłlam takie ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-10-06 22:04
Fakktycznie dawno nie jadłam takiego ciasta, a dawniej często spotykałam podobne na różnych imprezach rodzinnych itp.Smakowicie wygląda i ładnie jest udekorowane.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Kajmakowe kulki wg Zub3ra Ciasto Tutti frutti Deser biszkoptowy z kremem budyniowym i migdałami
Brownie z masłem orzechowym Pyszny przekładaniec Domowy baton z ziarnami
Kruche babeczki z budyniem i owocami Torcik niebo i ziemia Pieguski w wersji domowej
Ciasto lekki puch Ciasto czekoladowe Sernik bardzo kremowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane