Seromakowiec

Termar - Przepis na: Seromakowiec offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Seromakowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 13

ciasto pycha :) jeśli ktoś lubi serniczki lub makowce to tu ma dwa w jednym polecam !


trudność: łatwe
czas:

Seromakowiec - SKŁADNIKI:

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Seromakowiec - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Seromakowiec (strona 1 z 1)  
Bomika

Bomika
offline

2009-10-06 16:44
Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar
offline

2009-10-06 16:57
Bomika napisał(a):

Czy może być masa makowa z puszki???? Wydaje mi się, że tak.. ale wolę spytać:)



Jeśli się lubi gotową masę makową, to czemu nie??? nic nie stoi na przeszkodzie.
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-10-06 17:04
O matko kiedy ja jadłam takie ciasto,juz nie pamiętam,ale narobiłaś mi smaka tym ciachem:))
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-10-06 17:31
mmmm, aż się obśliniłam :-(
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-10-06 21:55
ostatnio na weselu jadłlam takie ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-10-06 22:04
Fakktycznie dawno nie jadłam takiego ciasta, a dawniej często spotykałam podobne na różnych imprezach rodzinnych itp.Smakowicie wygląda i ładnie jest udekorowane.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Rogaliki z marmoladą Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu
Fale dunaju z gruszkami Lody podwójnie miętowe Semifreddo wiśniowe
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Lody czekoladowe z kremem nutella
Mini serniczki na zimno Deser z musem z gruszki Kolejne pralinki miętowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane