Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Seromakowiec a'la szachownica

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tradycyjny seromakowiec. Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Seromakowiec a'la szachownica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Seromakowiec a'la szachownica

 

  • SPÓD:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 60g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • MASA MAKOWA:
  • 500g maku
  • 3 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 100g żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 białek
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • 25 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Seromakowiec a'la szachownica
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Zlać wodę. Mak zmielić 3 krotnie. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy oprócz białek, które należy ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie razem z makiem. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

SPÓD: wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10min.

MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód. Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 szt) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez ok 50min. Wystudzony seromakowiec polać

POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Smacznego!
Seromakowiec a'la szachownica
Masę makową rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia.
Seromakowiec a'la szachownica
Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą.
Seromakowiec a'la szachownica
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie ser, budyń i ekstrakt.
Seromakowiec a'la szachownica
Równomiernie ułożyć paski makowe i wypełnić przestrzenie serem.