Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Seromakowiec do kawy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladową

Seromakowiec do kawy

Składniki:

Seromakowiec do kawy

 

  • CIASTO
  • 1/2 szkl cukru pudru.
  • 1 żółtko
  • margaryna - 0,5 kost
  • mąka - 1,5 szkl
  • tłuszcz do formy.
  • MASA MAKOWA
  • cukier puder - 1 szkl
  • jajka - 2 szt
  • mak - 500 g
  • aromat waniliowy
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • bakalie
  • MASA SEROWA
  • jajka - 5 szt
  • ser biały - 1 kg
  • cukier puder - 1 szkl
  • masło -0,5 kost
  • aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Seromakowiec do kawy
CIASTO Do miski wysypać mąke, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. MASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy. Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem. Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce sera , ciągle ucierając. Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać. Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika . Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut.