Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Seromakowiec z jabłkami i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Seromakowiec z jabłkami i gruszką to pyszne ciasto, które błyskawicznie znika z patery. Myślę, że warte jest czasu który należy poświęci dla jego przygotowania.

Seromakowiec z jabłkami i gruszką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Seromakowiec z jabłkami i gruszką

 

  • ciasto
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera (wiadereczko)
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 kostka masła

 

  • polewa
  • 125 g czekolady (gorzka + mleczna)
  • około 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Seromakowiec z jabłkami i gruszką
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.

Masa makowa:

Jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Do misy przekładamy ser, dodajemy masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni).

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut.

Polewa:

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu stale mieszając rozpuszczamy ją. Gorącą czekoladę wylewamy na zimny sernik.

Sernik wraz z polewą wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Seromakowiec z jabłkami i gruszką
z podanych składników zagniatamy ciasto i podpiekamy
Seromakowiec z jabłkami i gruszką
z podanych składników przygotowujemy masę makowa
Seromakowiec z jabłkami i gruszką
z podanych składników przygotowujemy masę serową
Seromakowiec z jabłkami i gruszką
ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku wg czasu podanego w przepisie
Seromakowiec z jabłkami i gruszką
z podanych składników przygotowujemy polewe nakładamy na zimne ciasto