PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Serowa zupa hiszpańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna sycąca zupa zarówno na chłodne jak i upalne dni

Serowa zupa hiszpańska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowa zupa hiszpańska

 

  • 3 litry rosołu z kurczaka i warzyw
  • 4 serki topione śmietankowe (mogą być też pieczarkowe, ziołowe
  • 1 szklanka śmietany 30% (może być również 18%)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 por (biała część)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)
  • garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Serowa zupa hiszpańska
Rosół doprowadzamy prawie do wrzenia, wcześniej odlewamy szklankę rosołu i studzimy ją. W międzyczasie kroimy pieczarki na cienkie talarki lub półtalarki w zależności od wielkości. Cebule kroimy na piórka. Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy do smaku. Kiedy pieczarki są już prawie usmażone dodajemy do pieczarek koncentrat pomidorowy. Ostudzoną szklankę rosołu przelewamy do blendera, dodajemy pojedynczo serki topione i miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i dwie łyżki mąki i jeszcze miksujemy. Powstały krem serowo-śmietanowy wlewamy cienką stróżką do rosołu, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i koncentratem pomidorowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilkę. Do zupy wkładamy pora (już nie gotujemy). Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, dodajemy odrobinę słodkiej i ostrej papryki (wg upodobań- ja lubię troszkę ostrzejszą) Podajemy gorącą posypaną natką pietruszki z paluchem ptysiowym, grzanką czosnkową lub samą :)Do zupy oczywiście można użyć bulionu z kostki ale osobiście wolę z ugotowanym przez siebie :)
Serowa zupa hiszpańska
Etap 1