Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jedna z najszybszych zup, która cieszy się wielkim powodzeniem. Podana z grzankami i bekonem smakuje świetnie.

Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami

 

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g serka śmietankowego topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 100 g bekonu
  • grzanki do podania
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami
Czosnek obieramy i podsmażamy na maśle. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Serki topione przekładamy do malaksera, podlewamy 150 ml bulionu miksujemy do całkowitego ich rozpuszczenia - wlewamy na bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. bekon kroimy w niewielkie plastry (ja używam bekonu cienkie plasterki i kroję na prostokąty około 2 cm) które przesmażamy na patelni do uzyskania chrupiących bekonowych chipsów. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami i bekonowymi chipsami, dekorując natką pietruszki. 
Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami
serek przekładamy do malaksera i podlewamy bulionem
Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami
całość miksujemy do całkowitego rozpuszczenia serków
Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami
bulion czosnkowy zalewamy serkami i zagotowujemy doprawiając
Serowa zupa z chipsami z bekonu i grzankami
na patelni przesmażamy bekon do uzyskania chipsów bekonowych