margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Serowe ciasteczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na piątkowy deser polecamy dzisiaj bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem homogenizowanym.

Serowe ciasteczka

Składniki:

Serowe ciasteczka

 

  • serek homogenizowany o dowolnym smaku (użyłam brzoskwiniowego)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 jajka
  • mniejsze pół kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • opakowanie ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Serowe ciasteczka
Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i kryształem oraz żółtkiem (drugie żółtko do posmarowania ciasta) na gładką masę. Następnie dodać serek i budyń. Ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy, dokładnie połączyć. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia, pokroić w kwadraty, prostokąty lub inne kształty. W każdy kwadrat na środek nałożyć łyżkę masy serowej i zawinąć w trójkąt. Końce trójkąta można docisnąć widelcem. Ciastka przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w piekarniku na termoobiegu 20-25 minut w temp. 190 stopni. Smacznego.