darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Serowe conchiglioni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rozpływające się w ustach muszelki

Serowe conchiglioni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serowe conchiglioni

 

  • 18 muszli makaronu conchiglioni
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
  • mozzarella w kulce - 150 gram
  • 200 gram żółtego sera gouda
  • kawałeczek sera pleśniowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • papryka ostra
  • masło do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Serowe conchiglioni
Makaron gotujemy al dente (bez użycia soli gdyż farsz jest słony). Do miseczki ścieramy na grubych oczkach ser żółty, rozdrobnioną mozzarellę, starty pleśniak, pokrojoną drobno szynkę, pietruszkę i ostrą paprykę. Kiedy makaron jest już gotowy, studzimy go zimną wodą. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Muszle napełniamy sowicie farszem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy sproszkowaną ostrą papryką i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (aż makaron zacznie delikatnie się przypiekać).
Serowe conchiglioni
W miseczce mieszamy pokruszoną mozzarellę, starty pleśniak i goudę
Serowe conchiglioni
Muszelki nadziewamy do oporu dużą ilością farszu (sery się skórczą)