MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Serowe grzanki do zup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty sposób na zawsze dostępne grzanki. Przygotowane z suchego chleba wolniej nasiąkają zupą.

Serowe grzanki do zup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe grzanki do zup

 

  • czerstwy chleb
  • ząbek czosnku
  • kawałek ciągnącego żółtego sera np. cheddar

Sposób przygotowania:

Serowe grzanki do zup
Do tej pory najczęściej suszyłam jasne pieczywo w kawałkach, które potem mogło być dodane do farszu lub zmielone na bułkę tartą. Od niedawna zaczęłam jednak wykorzystywać wszystkie typy pozostałego w domu czerstwego chleba, który doskonale nadaje się na grzanki. Pozostały kawałek czerstwego chleba kroję na kromki i podsuszam w piekarniku, lub na kaloryferze, jeśli akurat jest sezon grzewczy. Kawałki pieczywa przechowuję w papierowych torebkach z perforowaną folią na przedzie. Kiedy potrzebuję grzanek do zupy wolę właśnie takie z suszonego chleba, bo wolniej nasiąkają zupą i nie robi się z nich papka. Grzanki nacieram ząbkiem obranego i naciętego z góry czosnku. Posypuję startym serem, który ładnie się ciągnie po roztopieniu np. cheddar. Zapiekam i podaję w zupie lub obok na talerzyku. Pasują do zupy cebulowej oraz zup kremów np. brokułowej.
Serowe grzanki do zup
Resztki różnego rodzaju pieczywa kroimy na kromki
Serowe grzanki do zup
Podsuszone pieczywo przechowujemy w papierowych torebkach
Serowe grzanki do zup
Ciągnący ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Serowe grzanki do zup
Grzanki posypujemy obficie serem i zapiekamy w piekarniku

Tagi:

sery chleb ser