Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Serowe jagodzianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem twarogu w cieście, który sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :)

Serowe jagodzianki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowe jagodzianki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 25g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka)
  • ok 1 l jagód
  • 1 szklanka kruszonki

Sposób przygotowania:

Serowe jagodzianki

ETAP 1:

Serowe jagodzianki
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5godziny.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka, twaróg i spieniony zaczyn. Wyrobić ciasto, zagniatając je około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Serowe jagodzianki
Na rozwałkowane ciasto wysypać umyte jagody.

Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt długi i wąski ok 20 x 50 cm.
Na ciasto wysypać umyte i osuszone jagody.

ETAP 3:

Serowe jagodzianki
Ciasto zwijac wzdłuż dłuższej krawiędzi.

Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę.

ETAP 4:

Serowe jagodzianki
Pocięte ślimaczki ułożyć na papierze do pieczenia.

Przygotowane ciasto pociąć na ok 1,5 cm kawałki. Polecam zrobić to nitką, kładąc ją pod spodem i zaciskać na górze. Wtedy jagody w większości pozostają całe.
Odstawić na 20 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180*C przez 20 min. Smacznego.