anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Serowe kluski z dyniowym puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardziej delikatne i mniej kaloryczne niż klasyczne kopytka. Są również bardziej wartościowe od nich, bo poza ziemniakami i mąką mają w składnikach jeszcze twaróg i puree z dyni.

Serowe kluski z dyniowym puree Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowe kluski z dyniowym puree

 

  • ugotowane ziemniaki – 700 g
  • twaróg – 170 g
  • gęste puree z dyni – 150 g
  • mąka tortowa – 2 szklanki
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1/ 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Serowe kluski z dyniowym puree
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Twaróg rozdrobnić widelcem lub również zmielić maszynka do mięsa. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić je na kilka mniejszych części i z każdej na podsypanej mąką stolnicy utoczyć wałeczki, podobnie jak na kopytka i pokroić je na nieduże kluski. Wrzucać je partiami na lekko osolony wrzątek i gotować 1-1,5 minuty. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową, chwilę odsączyć z wody i od razu podawać polane roztopionym masłem. Świetnie smakują podane z gęstym jogurtem wymieszanym z odrobiną cukru i cynamonu.
Serowe kluski z dyniowym puree
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Serowe kluski z dyniowym puree
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Serowe kluski z dyniowym puree
Zrobić wałeczki, podobnie jak na kopytka i pokroić je na nieduże kluski.