Serowe mini pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kuszące, malutkie pączusie na jeden kęs. Dodatek aromatu cytrynowego sprawia, że smakują o niebo lepiej.

Serowe mini pączki

Składniki:

Serowe mini pączki

 

  • 500 g białego sera w kostce
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 żółtka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (najlepiej olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Serowe mini pączki
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie się kleiło, ale takie ma być). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty). Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Pączki oprószamy cukrem pudrem.