Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Serowe muffinki z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne serowe babeczki, świetne na drugie śniadanie

Serowe muffinki z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe muffinki z wiśniami

 

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 0,5szkl mleka
  • 2 łyżki amaretto
  • 60g masła
  • 250g mąki
  • 120g cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 36szt wiśni - mogą być mrożone lub z kompotu

Sposób przygotowania:

Serowe muffinki z wiśniami
Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać ricottę, jajka, mleko i amaretto, całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać łyżką. Wiśnie z kompotu osączyć, mrożone rozmrozić i osączyć. Nakładać po 2 łyżki ciasta do papilotek, układać po 3 wisienki (można do pomocy zaprosić małe dzieci, wielką frajdę sprawi im układanie wisienek). Piec w 180st ok 20 minut, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeśli wiśnie będą mrożone czas pieczenia wydłuży się o ok 5 minut.
Serowe muffinki z wiśniami
Masło rozpuścić i ostudzić Dodać ricottę jajka mleko i amaretto całość dokładnie wymieszać lub zmiksować
Serowe muffinki z wiśniami
W drugiej misce wymieszać mąkę cukier proszek do pieczenia i sodę Zawartość obu misek połączyć, wymieszać łyżką
Serowe muffinki z wiśniami
Wiśnie z kompotu osączyć mrożone rozmrozić i osączyć
Serowe muffinki z wiśniami
Nakładać po 2 łyżki ciasta do papilotek układać po 3 wisienki