Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Serowe oponki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne oponki z białym serem polubią wszyscy.Naprawdę warto spróbować!

Serowe oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe oponki

 

  • 500 g twarogu
  • 500 g mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 świeże jajka
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania oponek

Sposób przygotowania:

Serowe oponki
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać zmielony ser,miękką margarynę,posiekać nożem,dodać resztę składników. Zagnieść gładkie i miękkie ciasto.Dla ułatwienia ciasto podzielić na kilka kawałków.Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na grubość 7 mm.Wykrawać szklanką kółka,a w środku każdego krążka wycinać kieliszkiem małe kółeczko. Rozgrzać olej i smażyć oponki najpierw większe,przewracając na drugą stronę.Można pomagać sobie dwoma widelcami.Kiedy wszystkie,większe oponki będą usmażone,na końcu usmażyć małe kółeczka,które były wycinane kieliszkiem.Wybierać łyżką cedzakową.Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Posypać cukrem pudrem albo polukrować. Ze względu,że w składnikach na ciasto nie ma cukru,lecz sam cukier waniliowy oponki nadają się również dla tych,którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków. Smacznego!
Serowe oponki
Wszystkie składniki należy dobrze posiekać nożem.
Serowe oponki
Zagniecione ciasto dla ułatwienia podzielić na kilka kawałków.Każdy rozwałkować na grubość 7 mm.
Serowe oponki
Oponki smażyć na dobrze rozgranym tłuszczu,przewracając na drugą stronę,aby się równomiernie zarumieniły.
Serowe oponki
Mniejsze kółeczka smażyć na koncu,jak usmażymy te większe.