lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Serowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru...............

Serowe pączki

Składniki:

Serowe pączki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dkg sera białego półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 3 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • cukier puder do posypania pączków

Sposób przygotowania:

Serowe pączki

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, jajka i zmielony ser. Do dobrze utartej masy dodać aromat cytrynowy, przesianą mąkę oraz rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na wysypanej mąką stolnicy. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.2-3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, jajka i zmielony ser. Do dobrze utartej masy dodać aromat cytrynowy, przesianą mąkę oraz rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na wysypanej mąką stolnicy. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.