anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Serowe placki z otrębami i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie do zrobienia placki z dużą ilością błonnika. Świetnie smakują na śniadanie lub jako zdrowa przekąska do pracy, na wycieczkę lub na piknik.

Serowe placki z otrębami i słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowe placki z otrębami i słonecznikiem

 

  • serek naturalny grani – 200 g
  • otręby owsiane – 4 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • ziarna słonecznika – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowe placki z otrębami i słonecznikiem
Serek przełożyć do miski, dodać otręby owsiane, roztrzepane jajko, ziarna słonecznika i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i gdyby masa była zbyt rzadka, to dodać łyżkę mąki / ja nie dodawałam/. Na patelni rozgrzać olej i nakładaj łyżką porcje masy i smaż na średnim ogniu z obu stron. *placki należy smażyć na średnim ogniu, pilnując, bo lubią się przypalać *użyłam serka marki "Piątnica", ale oczywiście może być każdy inny. Ważne, aby był gęsty.
Serowe placki z otrębami i słonecznikiem
Serowe placki z otrębami i słonecznikiem są chrupiące, a wśrodku mięciutkie.