iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Serowe rogaliki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rogaliki idealne do jesiennej kawki.

Serowe rogaliki z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowe rogaliki z żurawiną

 

 

  • Wykonanie:

Sposób przygotowania:

Serowe rogaliki z żurawiną
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem do sera dodać żółtka jajek i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na koniec dodać żurawinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki grubości około 1 cm, następnie pociąć je na 8 trójkątów i na każdym nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz na kilka minut do podrośnięcia. Piec około 20 min w temp. 180st. Upieczone rogaliki po wierzchu delikatnie polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku z cytryny, ozdobić żurawiną.
Serowe rogaliki z żurawiną
Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty
Serowe rogaliki z żurawiną
Zwinięte rogale ułozyc na blaszce i posmarować białkiem
Serowe rogaliki z żurawiną
Upieczone rogale polać lukrem i posypać zurawiną