Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serowe ślimaczki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka z mielonym twarogiem w dwóch smakach: kakaowym i kokosowym.

Serowe ślimaczki 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe ślimaczki 4

 

  • 20 dkg mielonego twarogu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka palmy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao granulowanego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serowe ślimaczki 4
Do miski przełożyć palmę, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i twaróg. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość ok. 3 mm w prostokąt. Płat ciasta posypać kakao granulowanym. Zwinąć w ścisły rulon. Kroić plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta również rozwałkować w prostokąt o grubości ok. 3 mm. Posypać go wiórkami kokosowymi. Zwinąć w ścisły rulon, kroić w plastry i układać na natłuszczonej blasze. Obie blachy z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Włączyć termoobieg. Ciastka piec ok. 20 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują po ostudzeniu.
Serowe ślimaczki 4
Gładkie ciasto zagniecione z mąki palmy cukru cukru waniliowego proszku do pieczenia i twarogu.
Serowe ślimaczki 4
Jedna część ciasta rozwałkowana w prostokąt.
Serowe ślimaczki 4
Płat ciasta posypany kakao zwinięty w rulon i krojony w plastry.
Serowe ślimaczki 4
Druga część ciasta rozwałkowana i posypana wiórkami kokosowymi.