Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Serowe zawijańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne drożdżowe, miękutkie placuszki z serem.

Serowe zawijańce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe zawijańce

 

  • Ciasto:
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 dkg mąki
  • 1/4 kostki stopionego, schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • Ser:
  • 1 kostka twarogu półtłustego (25dkg)
  • 1 żółtko
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Serowe zawijańce
Do mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałych składników oraz wyrośniętego rozczynu wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swą objętość. Ser łączymy widelcem z cukrami, żółtkiem oraz masłem. Z wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Serowe zawijańce
Do mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałych składników oraz wyrośniętego rozczynu wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia,
Serowe zawijańce
Ser łączymy widelcem z cukrami, żółtkiem oraz masłem.
Serowe zawijańce
Z wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy w rulon.
Serowe zawijańce
Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.