Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Serowiec - sernik w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serowiec to sernik z bakaliami w kruchym ciemnym kakaowym cieście. Ciekawy przepis bo z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Serowiec - sernik w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowiec - sernik w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Serowiec - sernik w cieście
Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodać jajko , śmietanę ,pokrojoną margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i jedną wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. A drugą włożyć do zamrażarki. Sernik: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i z żółtkami. Ser i ziemniaki zmielić i dodać do utartej margaryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian z mąką i bułką tartą do masy serowej. Na końcu wsypać bakalie i wymieszać.Sernik wylać na wyłożone wcześniej ciasto i zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Sernik piec około 1,5h w temp 170 stopni.
Serowiec - sernik w cieście
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i z żółtkami.
Serowiec - sernik w cieście
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian z mąką i bułką tartą do masy serowej
Serowiec - sernik w cieście
Sernik wylać na wyłożone wcześniej ciasto
Serowiec - sernik w cieście
zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Sernik piec około 1,5h w temp 170 stopni.