Serowiec z cytrynową pianką i porzeczkam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko kwaśne ciasto na deser

Serowiec z cytrynową pianką i porzeczkam

Składniki:

Serowiec z cytrynową pianką i porzeczkam

 

 

 

  • PIANKA :
  • 1 op bitej śmietany w proszku
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3/4 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Serowiec z cytrynową pianką i porzeczkam


Ciasto kruche

Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać cukier, utrzeć, dodać mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Całoćć wyrobić na gładkie ciasto.

Przygotować blaszkę o wymiarze 12- 36 cm.

Ciasto wyłożyć na spód blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika, do temperatury 180c. piec około 15 minut.

Masa serowa

Do sera dodać cukier puder, sól, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Pianę z białek ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową, dodać szklankę porzeczek.

 Masę serową wyłożyć na kruchy spód i wstawić do piekarnika do temperatury 190c na około 40 minut. Piec do pozyskania złotego koloru.

Pianka

Bitą śmietanę ubić z mlekiem. Galaretkę rozrobić w 0,5 szklanki wody, jak się zacznie tężeć wymieszać ją z wcześniej ubitą śmietaną.

Gdy ser się upiecze na złoty kolor, wyłożyć na niego piankę i całość posypać pożeczkami.