SUPERPRZEPIS

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka Więcej zdjęć (6)

Dziś w szkole koniec roku, upiekłam więc dla mojego już czwartoklasisty takie pyszne ciasteczka. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka

 

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 300 g twarogu
  • 3,5 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 200 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szk cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na nie za grube cząstki. Margarynę stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Do margaryny wlać mleko, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać ( powstanie coś jakby kruszonka ), potem dodać twaróg i wymieszać mikserem. Następnie na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i chwilę zagniatać aż będzie fajnie elastyczne i miękkie.

Ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki ( nie za cienkie, nie za grube ) i szklanką wycinać kółka. Na brzegu kółka kłaść kawałek brzoskwini i zakładać drugą częścią kółeczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
wymieszać mąkę z mlekiem i margaryną i dodać twaróg
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
potem zagnieść elastyczne ciasto podsypując mąką
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
wałkowac placki a potem szklanką wycinać kółka
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
na brzegu ukladać brzoskwinie i zakrywać ciastem
Serowo brzoskwiniowe ciasteczka
ciasteczka upiec i posypac cukrem pudrem jeszcze ciepłe