klaryska

klaryska

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Serowo- cebulowa zupa z rogalikami ziołowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa serowo- cebulowa na wytrawnym białym winie podawana w towarzystwie francuskich rogalików z nadzieniem ziołowo- czosnkowym.

Serowo- cebulowa zupa z rogalikami ziołowymi

Składniki:

Serowo- cebulowa zupa z rogalikami ziołowymi

 

  • 1x Zupa cebulowa Hortex
    Na zupę:
  • łyżka masła

  • 1 opakowanie mrożonej zupy cebulowej Hortex

  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina

  • 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ząbek czosnku
  • pół sera Camembert
  • 5 łyżek śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy

  • świeża lub suszona natka pietruszki oraz koperek


  • Na rogaliki:

  • pół płatu gotowego ciasta francuskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżej bazylii

  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Serowo- cebulowa zupa z rogalikami ziołowymi
W garnku roztopić masło i wrzucić zawartość opakowania mrożonej zupy cebulowej. Dusić chwilę, aż warzywa zmiękną. Dorzucić pokrojony drobno czosnek. Dolać białe wino i gotować jeszcze chwilę na dość dużym ogniu. Gdy część wina już wyparuje, zalać całość bulionem i dusić pod przykryciem aż warzywa całkiem zmiękną. Z sera odkroić twardą skórkę, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Gdy ser się rozpuści, dodać przyprawy i śmietanę uważając, aby się nie zważyła. W międzyczasie przygotować rogaliki. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, każdy kwadrat smarować zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem z bazylią i kilkoma łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, formować rogaliki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10- 15 minut aż do zrumienienia.