Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sezamowa rzodkiewka-sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat

Sezamowa rzodkiewka-sałatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sezamowa rzodkiewka-sałatka

 

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • kilka gałązek dymki lub szczypioru
  • sól
  • 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty )

 

Sposób przygotowania:

Sezamowa rzodkiewka-sałatka
Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Sezamowa rzodkiewka-sałatka
Przygotować dresing i pastą z trawy cytrynowej i pozostałych składników
Sezamowa rzodkiewka-sałatka
Pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki ( rzodkiewka ma być jędrna)
Sezamowa rzodkiewka-sałatka
Usiekać drobno dymkę lub szczypiorek ( młody)
Sezamowa rzodkiewka-sałatka
Czarny sezam uprażyć na suchej patelni by wydobyć smak

Tagi:

winogrona