Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sezamowe ciasteczka szczęścia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne i posmakują nie tylko fanom sezamków. Nie są takie twarde, a bardziej chrupiące i również słodko-sezamowe.

Sezamowe ciasteczka szczęścia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Około 27 sztuk:

  • 100 sezamu (75g do środka ciastek + 25g do obtaczania)
  • 100g masła
  • 100g cukru białego
  • 85g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 170g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (solidna)

Sposób przygotowania:

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Sezam:

Sezamowe ciasteczka szczęścia
Uważać, aby nie przypalić sezamu, bo będzie gorzki.

Sezam umieścić na suchej i rozgrzanej patelni. Prażyć (co jakiś czas potrząchając patelnią) do uzyskania złotego koloru i następnie pozostawić do ostudzenia.

Ciasto:

Sezamowe ciasteczka szczęścia
Gotowe ciasto nie powinno mocno się kleić.

Masło i oba cukry należy utrzeć do puszystości i ciągle mieszając - wbić jajko. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon/kakao wymieszać w oddzielnej misce, a następnie partiami połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu dodać 3/4 uprażonego i dokładnie połączyć z ciastem. Całość schłodzić w lodówce - przez 1 godzinę.

Ciasteczka:

Sezamowe ciasteczka szczęścia
Ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się na boki.

Z ciasta uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kuleczkę obtoczyć w reszcie sezamu i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie i studzenie:

Sezamowe ciasteczka szczęścia
Ciasteczka z dnia na dzień twardnieją, ale nadal są pyszne i chrupiące.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 14-17 minut - w temperaturze 180 stopni (powinny być delikatnie zarumienione. Uważać, aby sezam się nie przypalił).


Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie ostudzić je na kratce (na początku będą bardzo miękkie, ale po ostygnięciu stwardnieją).


Przechowywać szczelnie zamknięte.