madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sezamowe kieszonki z żurawiną i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięso z piersi kurczaka z nadzieniem żurawinowo - morelowym, w pysznej sezamowej panierce.

Sezamowe kieszonki z żurawiną i morelami

Składniki:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i morelami

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • tymianek suszony do smaku
  • 1/3 szklanki wina
  • 5 dag. suszonej żurawiny
  • 5 dag. suszonych moreli
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajo
  • 100 g sezamu
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i morelami

ETAP 1:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i mrelami
Suszone owoce zalewamy winem i pozostawiamy

Suszone owoce wkładamy do miseczki i zalewamy je winem.

Pozostawiamy je na minimum 40 minut, ale najlepiej na całą noc.

ETAP 2:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i mrelami
Pokrojone i rozbite mięso przyprawiamy do smaku

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W następnej kolejności przekrawamy na trzy części i rozbijamy cienko tłuczkiem.

Przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

ETAP 3:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i mrelami
Gotowy farsz układamy na przyprawionym mięsie.

Namoczone owoce osączamy z wina. Morele kroimy na mniejsze kawałki.

Na środku każdego plastra mięsa układamy przygotowany farsz i składamy jak kopertę tworząc kieszonki.

ETAP 4:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i mrelami
Kieszonki panierujemy w podanej kolejności

Tak przygotowane kieszonki panierujemy w mace pszennej, następnie w rozmieszanym jajku, a na końcu dociskając w ziarnach sezamu.

ETAP 5:

Sezamowe kieszonki z żurawiną i mrelami
Rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy panierowane mięso.

Smażymy na bardzo małym ogniu z każdej strony aby mięso się usmażyło a z/sezam nie spalił tylko zarumienił.


Tagi:

danie mięso