Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sezamowe przekąski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sezamowe przekąski na cieście francuskim.

Sezamowe przekąski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sezamowe przekąski

 

Sposób przygotowania:

Sezamowe przekąski
Rozmrażamy ciasto francuskie. Do mielonego dodajemy pieprz, 3 łyżki sezamu, startą na tarce cebulę i doprawiamy solą. Wyrabiamy i na odrobinie oleju podsmażamy. Aby mięso się ścięło, a sezam zarumienił. Jak będzie gotowe odstawiamy aby lekko ostygło. Ciasto rozwijamy i szklanką wycinamy kółka, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Jajko wbijamy do szklanki i roztrzepujemy aby połączyć żółtko z białkiem. Za pomocą pędzelka smarujemy krążki, a to co zostaje wlewamy do mięsa i mieszamy. Na każde kółko nakładamy po łyżce mięsa i od wierzchu posypujemy pozostałym sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 min.
Sezamowe przekąski
Na każde 10 dkg mięsa dajemy łyżkę sezamu.
Sezamowe przekąski
Na patelnię dajemy odrobinę oleju, pamiętajmy że sezam sam w sobie jest tłusty.
Sezamowe przekąski
Najwięcej smaku dodaje podpieczony i rumiany sezam.
Sezamowe przekąski
Aby ułatwić sobie wycinanie, należy za każdym razem maczać szklankę w mące.