Sezon na truskawkę kaszubską

Warto wiedzieć a jeszcze lepiej spróbować - ten gatunek truskawki wyróżnia się wyglądem i wyjątkowym smakiem.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Sezon na truskawkę kaszubską
Truskawkowe żniwa

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, codziennie jemy te aromatyczne owoce w różnej postaci i wydaje nam się, że nigdy ich nie mamy dość.

Jednak co ciekawe zbliża się duże wydarzenie w truskawkowym świecie – w drugiej połowie czerwca zaczyna się sezon na truskawkę kaszubską.

Truskawka kaszubska, czy w języku Kaszubów kaszëbskô malëna to prawdziwy regionalny przysmak. Nic dziwnego, że Komisja Europejska w roku 2009 przyznała jej status produktu z certyfikatem Ochrony Oznaczeń Geograficznych i Nazw Pochodzenia.

Słodka i soczysta

Truskawka kaszubska wyróżnia się spośród innych wyjątkowo intensywną, czerwoną barwą. W dotyku owoce są jędrne i lekko twardawe, jednocześnie bardzo soczyste.
Swój specyficzny smak, wyjątkowo słodki i aromatyczny, truskawki kaszubskie zawdzięczają wyjątkowemu klimatowi Pojezierza Kaszubskiego. Wpływają na to też wahania temperatury – dni są ciepłe a noce wyjątkowo chłodne, a także gleba regionu Kaszub.

Tradycja uprawy tego gatunku sięga już 80 lat, teraz truskawki są jednym z wyróżników regionu. Dlatego też mieszkańcy Kaszub organizują coroczne Truskawkobranie. W roku 2011 truskawkowe żniwa łączą się z imprezą plenerową w Złotej Górze niedaleko Kartuz w dniach 25 do 26 czerwca.