danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Shoarma(Szałarma) z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wschodnia potrawa z ryżem i surówką. Smażone kawałki kurczaka w specjalnej marynacie.

Shoarma(Szałarma) z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shoarma(Szałarma) z ryżem

 

  • Pierś z kurczaka (ok 200-250 g)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g śmietany 18%
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • 3 cm białej części pora
  • 1 duża marchew
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Składniki na ryż po indyjsku

Sposób przygotowania:

Shoarma(Szałarma) z ryżem
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy kolendrę, kurkumę, curry, paprykę i łyżeczkę soli, mieszamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. W międzyczasie można przygotowywać ryż na sposób indyjski, przepis również znajduje się na moim profilu (https://gotujmy.pl/ryz-na-sposob-indyjski,przepisy,167303.html). Kapustę pekińską siekamy i przekładamy do miski, marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki i dodajemy do kapusty, pora kroimy w półkola i dodajemy do reszty warzyw. Do wsypujemy cukier i sól do smaku i zalewamy połową śmietany, mieszamy. Gdy kurczak odstoi swoje w lodówce rozgrzewamy suchą patelnię, a następnie przekładamy całą zawartość miseczki z kurczakiem na patelnie i na dużym ogniu smażymy mięso na złocisty kolor ok. 10 minut. Na końcu smażenia wlewamy resztę śmietany i mieszamy. Mięsko podajemy z ryżem i surówką. Porcja dla dwóch osób. Smacznego i polecam!
Shoarma(Szałarma) z ryżem
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy kolendrę, kurkumę, curry, paprykę i łyżeczkę soli, mieszamy.
Shoarma(Szałarma) z ryżem
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Shoarma(Szałarma) z ryżem
Gdy kurczak odstoi swoje w lodówce rozgrzewamy suchą patelnię, a następnie przekładamy całą zawartość miseczki z kurczakiem na patelnie i na dużym ogniu smażymy mięso na złocisty kolor ok. 10 minut.
Shoarma(Szałarma) z ryżem
Na końcu smażenia wlewamy resztę śmietany i mieszamy.