martyna1991

martyna1991

Kucharz
[Przepisów: 7]

Shrek gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam szczególnie dla dzieci. Dorosły łasuch z pewnością nie pogardzi. Dobra rada: przygotuj najpierw galaretki. Zdążą wystygnąć.

Shrek gruszkowy

Składniki:

Shrek gruszkowy

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • duża butelka Kubusia (zielony banan, kiwi)
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 250g śmietanki 30 proc.
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1 op. biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki gruszkowe

Sposób przygotowania:

Shrek gruszkowy
Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem. Wlej 3 łyżki wody, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ciasto wylej do formy. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Masa budyniowa: rozpuść budynie w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotuj. Dodaj rozpuszczone budynie. Jeszcze raz zagotuj. Gorącą masę rozprowadź na ostudzonym biszkopcie. Na masę rozłóż biszkopty. Masa śmietanowa: 1 galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostaw do lekkiego zastygnięcia. Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj powoli galaretkę. Wylej masę na ułożone wcześniej biszkopty. 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody. Lekko stężałą galaretkę wylej na masę śmietanową.