Siemens Akademia Smaku – spotkania kulinarne

  • 2

Z radością informujemy, że serwis gotujmy.pl objął patronat medialny nad warsztatami Siemens Akademia Smaku. Zobacz opis projektu oraz tematy warsztatów.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Siemens Akademia Smaku – spotkania kulinarne

W lipcu ruszył nowy projekt wyjątkowych spotkań miłośników sztuki kulinarnej, których poza gotowaniem, pasjonuje świat i fascynuje jego kultura. Innowacyjny koncept pt. Siemens Akademia Smaku gromadzić będzie znanych ekspertów, artystów, blogerów i przedstawicieli mediów i potrwa do maja 2014 roku.

 

Już wkrótce opublikujemy relację z pierwszego spotkania: Food design. Wysmakowane piękno, na które zaprosiliśmy panią Edytę Hass - autorkę boga "Kuchenne zapiski Edyty". 

Jest już dostępny pierwszy magazyn Akademii Smaku Siemens - Food Design!

             http://extra.edipresse.pl/gotujmy/aktualnosci/dowiedzsiewiecej.png

 

Inspiracje płynące ze świata kulinariów stały się podstawą koncepcji dziesięciu ekskluzywnych spotkań w ramach nowego projektu Siemens Akademia Smaku. Wśród gości nie zabraknie ekspertów, blogerów i dziennikarzy, których łączy wspólna kulinarna pasja. Wszyscy będą mieli okazję wziąć udział w interaktywnych prezentacjach i degustacjach prowadzonych przez zaproszonych ekspertów, m.in. przez Elizę Mórawską (autorkę popularnego bloga White Plate), Giena Mientkiewicza (największego polskiego wielbiciela serów i największego ich znawcy), czy Leszka Szurkowskiego (wybitnego fotografa związanego z Akademią Nikona). Unikalnymi tematami, jakimi „okraszone” będą comiesięczne spotkania są:

 

1.Food design. Wysmakowane piękno  - zobacz magazyn!

2.Food pairing. Sztuka łączenia smaków. 

3.Fotografia kulinarna. Obiektywnie apetyczne.

4.Wino w kuchni. Lampka z koneserem.

5.Kawa i herbata. Świat w filiżance.

6.Przyprawy i zioła. Szczypta smaku.

7.Desery i czekolada. Potęga słodyczy.

8.Sery. Dojrzała fascynacja.

9.Dekoracja stołu. Podane z klasą.

10.Kuchnia z alkoholem. Wzmocnione doznania.

 

 

Temat drugiego spotkania i warsztatów dla koneserów dobrego smaku to Food pairing. Warsztaty odbędą się 23 sierpnia.

 

Jak to możliwe, że z pozoru niepasujące do siebie składniki tworzą wyśmienitą potrawę o oryginalnym smaku? Jak łączyć mięsa z warzywami i przyprawami, aby uzyskać perfekcyjny smak i aromat? Na te i inne pytania odpowie 23 sierpnia Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka43.

 

Wśród zgromadzonych gości w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie pojawią się znani blogerzy kulinarni. Nie zabraknie także szefa kuchni Akademii Smaku - Konrada Birka.