Skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Wspaniała skórka cytrynowa lub pomarańczowa do aromatyzowania ciast

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Skórka cytrynowa i pomarańczowa wspaniale aromatyzuje ciasta (drożdżowe)czy też serniki i babki. Do tego celu najlepiej użyć świeżej skórki cytrynowej lub pomarańczowej ale obranej bez białej części. W tym celu bardzo dokładnie owoce myjemy i specjalnym przyrządem (takim drapakiem) obieramy skórkę z owoców, powstają dość długie nitki które mogą posłużyć nawet do dekoracji np. drinków ale do ciasta należy tę skórkę posiekać. Obraną skórkę z cytryny czy też z pomarańczy możemy wysuszyć. Suszymy te długie nitki w temperaturze pokojowej, po wysuszeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku a przed dodaniem do ciasta kruszymy je. Polecam ten sposób aromatyzowania swoich wypieków.