Strona główna Skórki drobiowe zawijane z mielonym

Skórki drobiowe zawijane z mielonym

AlinkaMalinka

Kucharz
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 5
Skórki drobiowe zawijane z mielonym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Rewelacyjny i zaskakujący pomysł na obiad dla tych, którzy uwielbiają zapieczoną drobiową skórkę!


trudność: średnie
czas:

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - SKŁADNIKI:

  • 6 skórek drobiowych z korpusu;
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego;
  • 100 gr ulubionego sera żółtego;
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - PRZYGOTOWANIE:

W Polsce nie kupi się skórek na wagę, trzeba je zbierać. Ja odkrajam od korpusów rosołowych i zamrażam. Jeżeli ktoś chciałby wypróbowac ten pomysł, gwarantuję, że czas oczekiwania póki się uzbiera skórki wynagrodzi smak i pyszne danie. Przepis jest dziełem mojej Mamy. Może ktoś gdzieś kiedyś wymyślił podobny, ale to, co Wam Tu przedstawiam jest autorskiem dziełem mojej Rodzicielki.



Skróki należy wyczyścić nożem. W tym celu rozkładamy skórkę na desce i skrobiemy ostrzem noża po wewnętrznej stronie skórki, usuwając plewki i tłuszyki,tak by nie pociąć. Wyczyszczone skórki zamarynować w czosnku, pieprzu, przyprawach do drobiu  i soli. Odstawić do lodówki najlepiej na 12-15 godzin, by przyprawy porządnie się przegryzły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Studzimy i dodajemy do mięsa mielonego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, ewentualnie jeszcze jakieś ulubione przyprawy do wieprzowiny, wbijamy jajko. Następnie bierzemy kawałek mięsa, formujemy zgrabną kulkę , robimy w niej wgłębienie i wkładamy uprzednio starty na dużych oczkach ser. Ilość sera w zależności jak kto lubi, u mnie taka "szczypta" ale porządna. Mięso zalepiamy, żeby nigdzie ni było widać sera (bo nam wycieknie podczas pieczenia). Taki klopsik układamy na skórce i zawijamy jak gołąbek. Ja staram się dać dużo mięsa. Zwinięte ruloniki układamy ciasno w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, ale nie spinamy wykałaczkami. Miejscem gdzie jest koniec skórki układamy na dno. Wierzch skórek posypujemy przyprawą do drobiu albo odrobiną papryki czerwonej i czosnkiem granulowanym. Wlewamy 1/3 szklanki wody. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. W trakcie należy obrócić 2 razy, raz by zapiekł się spód, drugi raz by ponownie zapiekł się wierzch zawijasów. Podawać z opieczonymi ziemniaczkami korzystając z rozgrzanego piekarnika (należy je wstawić 30 minut przed końcem pieczenia się zawijasów, oprószone przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą) lub znakomicie pasuje do tego puree ziemniaczane no i zielona surówka do tego. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skórki drobiowe zawijane z mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Skrzydełka marynowane w marynowanych buraczkach Pulpety w sosie pomidorowym Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem
Czosnkowy makaron z gulaszem paprykowym Klopsiki w sosie chrzanowym Makaron z brokułami i innymi dodatkami
Duszone nogi kaczki Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami Indyk w pieczarkowym wymiarze
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką Roladki na zielono

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane