Strona główna Skórki drobiowe zawijane z mielonym

Skórki drobiowe zawijane z mielonym

AlinkaMalinka - Przepis na: Skórki drobiowe zawijane z mielonym offline

Kucharz
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Skórki drobiowe zawijane z mielonym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Rewelacyjny i zaskakujący pomysł na obiad dla tych, którzy uwielbiają zapieczoną drobiową skórkę!


trudność: średne
czas:

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - SKŁADNIKI:

  • 6 skórek drobiowych z korpusu;
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego;
  • 100 gr ulubionego sera żółtego;
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - PRZYGOTOWANIE:

W Polsce nie kupi się skórek na wagę, trzeba je zbierać. Ja odkrajam od korpusów rosołowych i zamrażam. Jeżeli ktoś chciałby wypróbowac ten pomysł, gwarantuję, że czas oczekiwania póki się uzbiera skórki wynagrodzi smak i pyszne danie. Przepis jest dziełem mojej Mamy. Może ktoś gdzieś kiedyś wymyślił podobny, ale to, co Wam Tu przedstawiam jest autorskiem dziełem mojej Rodzicielki.



Skróki należy wyczyścić nożem. W tym celu rozkładamy skórkę na desce i skrobiemy ostrzem noża po wewnętrznej stronie skórki, usuwając plewki i tłuszyki,tak by nie pociąć. Wyczyszczone skórki zamarynować w czosnku, pieprzu, przyprawach do drobiu  i soli. Odstawić do lodówki najlepiej na 12-15 godzin, by przyprawy porządnie się przegryzły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Studzimy i dodajemy do mięsa mielonego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, ewentualnie jeszcze jakieś ulubione przyprawy do wieprzowiny, wbijamy jajko. Następnie bierzemy kawałek mięsa, formujemy zgrabną kulkę , robimy w niej wgłębienie i wkładamy uprzednio starty na dużych oczkach ser. Ilość sera w zależności jak kto lubi, u mnie taka "szczypta" ale porządna. Mięso zalepiamy, żeby nigdzie ni było widać sera (bo nam wycieknie podczas pieczenia). Taki klopsik układamy na skórce i zawijamy jak gołąbek. Ja staram się dać dużo mięsa. Zwinięte ruloniki układamy ciasno w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, ale nie spinamy wykałaczkami. Miejscem gdzie jest koniec skórki układamy na dno. Wierzch skórek posypujemy przyprawą do drobiu albo odrobiną papryki czerwonej i czosnkiem granulowanym. Wlewamy 1/3 szklanki wody. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. W trakcie należy obrócić 2 razy, raz by zapiekł się spód, drugi raz by ponownie zapiekł się wierzch zawijasów. Podawać z opieczonymi ziemniaczkami korzystając z rozgrzanego piekarnika (należy je wstawić 30 minut przed końcem pieczenia się zawijasów, oprószone przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą) lub znakomicie pasuje do tego puree ziemniaczane no i zielona surówka do tego. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skórki drobiowe zawijane z mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną Placki z kaszy gryczanej
Piersi w delikatnym sosie z kanią Jesienny garnek z dynią Drobiowo pieczarkowe kotleciki
Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami Serca drobiowe z warzywami Tarta mięsno- pieczarkowa
Fasolka z warzywami Warzywa z patelni Proste leczo z cukinii

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane