Strona główna Skórki drobiowe zawijane z mielonym

Skórki drobiowe zawijane z mielonym

AlinkaMalinka - Przepis na: Skórki drobiowe zawijane z mielonym offline

Kucharz
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Skórki drobiowe zawijane z mielonym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Rewelacyjny i zaskakujący pomysł na obiad dla tych, którzy uwielbiają zapieczoną drobiową skórkę!


trudność: średne
czas:

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - SKŁADNIKI:

  • 6 skórek drobiowych z korpusu;
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego;
  • 100 gr ulubionego sera żółtego;
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Skórki drobiowe zawijane z mielonym - PRZYGOTOWANIE:

W Polsce nie kupi się skórek na wagę, trzeba je zbierać. Ja odkrajam od korpusów rosołowych i zamrażam. Jeżeli ktoś chciałby wypróbowac ten pomysł, gwarantuję, że czas oczekiwania póki się uzbiera skórki wynagrodzi smak i pyszne danie. Przepis jest dziełem mojej Mamy. Może ktoś gdzieś kiedyś wymyślił podobny, ale to, co Wam Tu przedstawiam jest autorskiem dziełem mojej Rodzicielki.



Skróki należy wyczyścić nożem. W tym celu rozkładamy skórkę na desce i skrobiemy ostrzem noża po wewnętrznej stronie skórki, usuwając plewki i tłuszyki,tak by nie pociąć. Wyczyszczone skórki zamarynować w czosnku, pieprzu, przyprawach do drobiu  i soli. Odstawić do lodówki najlepiej na 12-15 godzin, by przyprawy porządnie się przegryzły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Studzimy i dodajemy do mięsa mielonego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, ewentualnie jeszcze jakieś ulubione przyprawy do wieprzowiny, wbijamy jajko. Następnie bierzemy kawałek mięsa, formujemy zgrabną kulkę , robimy w niej wgłębienie i wkładamy uprzednio starty na dużych oczkach ser. Ilość sera w zależności jak kto lubi, u mnie taka "szczypta" ale porządna. Mięso zalepiamy, żeby nigdzie ni było widać sera (bo nam wycieknie podczas pieczenia). Taki klopsik układamy na skórce i zawijamy jak gołąbek. Ja staram się dać dużo mięsa. Zwinięte ruloniki układamy ciasno w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, ale nie spinamy wykałaczkami. Miejscem gdzie jest koniec skórki układamy na dno. Wierzch skórek posypujemy przyprawą do drobiu albo odrobiną papryki czerwonej i czosnkiem granulowanym. Wlewamy 1/3 szklanki wody. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. W trakcie należy obrócić 2 razy, raz by zapiekł się spód, drugi raz by ponownie zapiekł się wierzch zawijasów. Podawać z opieczonymi ziemniaczkami korzystając z rozgrzanego piekarnika (należy je wstawić 30 minut przed końcem pieczenia się zawijasów, oprószone przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą) lub znakomicie pasuje do tego puree ziemniaczane no i zielona surówka do tego. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skórki drobiowe zawijane z mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem
Pierogi z zielonawymi gołąbkami Kurczak zapiekany z warzywami Dyniowe placuszki z kaszanką
Pyzy z mięsem mielonym Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym Kurczak w sosie pieczarkowym
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Placki cukiniowo-ziemniaczne Kalafior pod beszamelem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane