monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Skromny torcik krówkowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przykro mi ale nie ma zdjęcia w przekroju, ponieważ tort był prezentem dla Cioci męża, solenizantka była zadowolona z prezentu:)

Skromny torcik krówkowo-kawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skromny torcik krówkowo-kawowy

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nasączenie:
  • 3 łyżeczki cappucciono
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki amaretto
  • Przełożenie:
  • Puszka masy krówkowej – 400 g
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • Dekoracja:
  • 1 łyżka płatków białej czekolady
  • 1 łyżka płatków z mlecznej czekolady
  • 1/2 pomarańcza
  • 1 łyżka perełek cukrowych

 

 

Sposób przygotowania:

Skromny torcik krówkowo-kawowy
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki. Nasączenie: W szklance wrzątku rozpuścić cappuccino i dodać amaretto. Wymieszać i ostudzić. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować 3/4 puszki masy krówkowej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć.Nasączyć. W misce ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec dodać kawę i lekko wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na biszkopcie ( łyżkę odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Rozsmarować resztę masy krówkowej i odłożyć na godzinę do lodówki: Dekoracja: Oba rodzaje płatków czekoladowych pokruszyć. Pomarańcza wyszorować, osuszyć i pokroić na plastry. Dokoła na wierzchu tortu z odłożonej śmietany zrobić rozetki i udekorować je perełkami. Na środku ułożyć pomarańcza i posypać płatkami czekolady. Schłodzić około 2 godzin. Smacznego!
Skromny torcik krówkowo-kawowy
Edo masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki
Skromny torcik krówkowo-kawowy
do przygotowanego cappuccino dodać amaretto
Skromny torcik krówkowo-kawowy
na pierwszy krażek biszkoptu dać masę krówkową
Skromny torcik krówkowo-kawowy
kremówkę ubić z cukrem i kawa