Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Skrzydełka glazurowane w coca coli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i pyszne skrzydełka do przygotowania w max 30 minut, idealne na jesienno-zimowa przekąskę, bo lekko rozgrzewające za spaw a imbiru i chilli, polecam

Skrzydełka glazurowane w coca coli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka glazurowane w coca coli

 

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • 5-6 plasterków imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka coca coli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • Skórka z ¼ limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Brązowy cukier – do smaku (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Skrzydełka glazurowane w coca coli
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i dzielimy na pół. Skrzydełka lekko oprószamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy na złoty kolor skrzydełka (po 2-4 minuty z każdej strony ). W rondlu lub w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy przekładamy tam obsmażone skrzydełka, dodajemy skórkę z limonki, posiekana papryczkę chilli, pokrojony w plasterki imbir i czosnek – przesmażamy 1 minutę. Do rondla wlewamy coca colę, sos sojowy, ocet, sok z limonki – delikatnie wstrząsamy garnkiem , przykrywamy i dusimy skrzydełka około 10 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu – koło 10 minut. W tym czasie skrzydełka powinien oblepić powstały sos. Doprawiamy go do smaku sola, pieprzem i ewentualnie cukrem. Skrzydełka serwujemy gorące, przed podaniem można posypać je kolendra i chilli, smacznego :D
Skrzydełka glazurowane w coca coli
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i dzielimy na pół. Skrzydełka lekko oprószamy sola i pieprzem.
Skrzydełka glazurowane w coca coli
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy na złoty kolor skrzydełka (po 2-4 minuty z każdej strony ).
Skrzydełka glazurowane w coca coli
Do skrzydełek dodajemy przyprawy, coca colę, sos sojowy
Skrzydełka glazurowane w coca coli
Dusimy mięso około 10 minut po czym odparowujemy przez kolejne 10 minut nadmiar płynów