bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Skrzydełka mega chrupiące

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejny przepis z warsztatów piwnych z Tomkiem Jakubiakiem

Skrzydełka mega chrupiące

Składniki:

Skrzydełka mega chrupiące

 

  • 30 skrzydełek
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki miodu
  • 100ml piwa pszenicznego
  • papryczka chilli
  • łyżeczka sezamu
  • sól
  • papryka słodka
  • kolendra świeża
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka mega chrupiące
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki, posypać solą i papryką. Rozgrzać maksymalnie w garnku olej do głębokiego smażenia. Usmażyć porcjami skrzydełka, wyjąć na miskę. W dużej misce wymieszać keczup, miód, sezam, sok, piwo, posiekaną chilli i kolendrę. Smak regulować sobie ewentualnie dodaniem więcej jednego lub drugiego składnika. I teraz patent na chrupkość zdradzony nam przez Tytusa, drugiego kucharza z warsztatów. Ponownie skrzydełka wrzucić do gorącego oleju, smażyć chwilę, po czym przełożyć do sosu, wymieszać.

Tagi:

piwo