VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka pieczone w jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Skrzydełka pieczone w jogurcie są bardzo kruche. Czerwona papryka nadała im wyrazistości i pikantnego smaku.

Skrzydełka pieczone w jogurcie

Składniki:

Skrzydełka pieczone w jogurcie

 

  • 1 kg skrzydełek
  • Przyprawa do kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w jogurcie
Skrzydełka dokładnie myjemy i odcinamy lotki. Nacieramy przyprawą do kurczaka.

W miseczce mieszamy jogurt naturalny, olej, czerwoną paprykę, utartą w moździerzu kolendrą, solą i pieprzem. Zalewamy kurczaka.

Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie pieczemy na ruszcie w piekarniku przez 40 minut w 200*C.

Co jakiś czas obracamy skrzydełka.