Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Chrupiące skrzydełka pieczone w pysznej panierce czosnkowo- serowej zaspokoją kubki smakowe nie tylko zapalonego kibica - proste i pyszne.

Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki startego sera manchego (około 100 gram – można zastąpić parmezanem )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotkę, a skrzydełka dzielimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ostrą papryką. W misce łączymy ze sobą starty na drobnych oczkach ser manchego i bułkę tartą.

Do sera i bułki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano – wszystko starannie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy przyprawione wcześniej skrzydełka i dokładnie je obtaczamy.

Panierowane skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

Upieczone skrzydełka serwujemy z ulubionym sosem – u mnie jogurtowo-czosnkowym, smacznego.
Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego
Skrzydełka dzielimy na pół, oprószamy solą i pieprzem
Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego
W miseczce łączymy starty ser manchego i czosnek
Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego
Panierujemy skrzydełka, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku

Tagi:

mięso kurczak