Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Skrzydełka pikantne w syropie miodowym (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Skrzydełka przeciąć przez staw, dzieląc każde na dwa kawałki. Włożyć je na kilka

Skrzydełka pikantne w syropie miodowym (Chiny)

Składniki:

Skrzydełka pikantne w syropie miodowym (Chiny)

 

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • szklanka wina białego
  • szklanka rosołu
  • 2 cebule dymki
  • łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • torebka marynaty pikantnej
  • 3 łyżki imbiru

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pikantne w syropie miodowym (Chiny)
Skrzydełka przeciąć przez staw, dzieląc każde na dwa kawałki. Włożyć je na kilka minut do gotującej wody, następnie odcedzić i włożyć na 2-3 godzinymarynatą, rozprowadzoną w 2-3 łyżkach oleju. Olej rozgrzać, najlepiej W woku lub głębokiej patelni, dodać do niego cukier. Gdy cukier zbrązowieje, dodać odcedzone i obtoczone w mące skrzydełka, pokrojoną dymkę, imbir, sos sojowy. Wszystkie składniki smażyć 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Mać wino i rosół, pozostawić na małym ogniu około 15 minut. Następnie kdać miód. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.