malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Skrzydełka po diabelsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Skrzydełka smakują niezwykle. Smak jest diabelski, stąd ich nazwa. Ale składniki pikantne doskonale łączą się z miodem. Powstał świetny aromat.

Skrzydełka po diabelsku

Składniki:

Skrzydełka po diabelsku

 

  • 8 skrzydełek z kurczaka,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 5 grzybków mun,
  • 1 papryczka chili,
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • 1 kg pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki miodu.
  • Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki papryki ostrej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki keczupu

Sposób przygotowania:

Skrzydełka po diabelsku
Składniki marynaty mieszamy. Skrzydełka należy przygotować poprzez założenie małej części(lotki) za największą część. można związać nitkami. Ważne aby skrzydełka było spójne. Wkładamy w marynatę i zostawiamy na 2 godziny. Papryki, papryczkę chili i korzeń pietruszki kroimy w kostkę, cebule siekamy, grzybki zaparzamy i siekamy w paski, dodajemy do reszty. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i miksujemy, łączymy z innymi składnikami. Dodajemy do wszystkiego koncentrat, pieprz kajeński,ocet jabłkowy. Solimy i pieprzymy. Skrzydełka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem warzywnym i pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni pod przykryciem.