Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Skrzydełka po diabelsku w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

" Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

Skrzydełka po diabelsku w sezamie

Składniki:

Skrzydełka po diabelsku w sezamie

 

  • skrzydełka z kurczaka - 6 szt
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • sezam - 4 łyżki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • papryka chili - 2 szt
  • miód - 1 łyżeczka
  • musztarda ostra - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • słodkie wino - 50 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Skrzydełka po diabelsku w sezamie
Skrzydełka czyścimy. Odcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym. Nacieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy ( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!