Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przyjęło się, że najlepsze skrzydełka to te panierowane. Nic bardziej mylnego. Pieczone skrzydełka w marynacie jogurtowej pachnące indyjskimi przyprawami podane delikatnym sosem jogurtowo-cytrynowym podbiją Wasze kubki smakowe.

Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy tandori masala (lub garam masala)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Sos jogurtowo-cytrynowy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • Skórka z 1 cytryny
  • Garść świeżej kolendry (może być pietruszka )
  • Sok z ¼ cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem.

W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, tandori masala, ostrą paprykę, kurkumę i sok z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy posolone i popieprzone skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę. Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do mieszenia wyłożonej papirusem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-45 minut.

W czasie kiedy skrzydełka się piekę szykujemy sos. Do jogurtu dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekaną kolendrę/pietruszkę – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką z cytryny i serwujemy razem z sosem jogurtowo-cytrynowym, smacznego. Przepis pochodzi z książki Chicken Night.
Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na dwie częsci, oprószamy solą i pieprzem
Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
W miseczce łączymy jogurt naturalny z przyprawami
Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
Do marynaty wkładamy skrzydełka na 1 godzinę
Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
Zamarynowane skrzydełka pieczemy 30 minut w 180 stopniach