aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Skrzydełka w piwie i śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie skrzydełka duszone w sosie piwno śmietanowym. Tak przygotowane skrzydełka mają bardzo ciekawy, niepowtarzalny smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Skrzydełka w piwie i śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w piwie i śmietanie

 

  • 8 skrzydełek
  • 200 ml piwa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • Kucharek
  • przyprawa Maggi

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w piwie i śmietanie
Ze skrzydełek odcinamy lotki. Całość myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy piwem i posypujemy Kucharkiem.

Dusimy na małym gazie przez 30 minut, ale bez przykrycia żeby piwo odparowało. Następnie skrzydełka zalewamy śmietaną i ponownie posypujemy Kucharkiem.

Lekko mieszamy i nadal dusimy na małym gazie do zredukowania i zgęstnienia śmietany.

Czosnek obieramy i kroimy na połówki, wrzucamy do skrzydełek. Dusimy jeszcze przez 10 minut, pod koniec doprawiając Maggi.

Skrzydełka podajemy jako dodatek do drugiego dania. 
Skrzydełka w piwie i śmietanie
Ze skrzydełek odcinamy lotki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy piwem.
Skrzydełka w piwie i śmietanie
Skrzydełka z piwem posypujemy Kucharkiem.
Skrzydełka w piwie i śmietanie
Po 30 minutach dolewamy kremówkę i dusimy do miękkości.
Skrzydełka w piwie i śmietanie
Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy Maggi.