Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Skrzydełka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Skrzydełka w sosie grzybowym

Skrzydełka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w sosie grzybowym

 

  • 5 szt skrzydełek z kurczaka
  • 3 duże świeże borowiki
  • 1 cebula
  • 1/2 litry wody
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w sosie grzybowym
Skrzydełka umyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na 1h. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w małe plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone borowiki i całość razem smażyć. Skrzydełka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron, a następnie dolać wodę, dodać podsmażoną cebulkę z borowikami i całość dusić aż mięsko będzie miękkie ok. 35 min. Po tym czasie skrzydełka wyciągnąć, a sos zagęścić mąką i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Skrzydełka wraz z sosem podawać do obiadu z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.
Skrzydełka w sosie grzybowym
Skrzydełka w sosie grzybowym
Skrzydełka w sosie grzybowym
Skrzydełka w sosie grzybowym