zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne skrzydełka podane z ryżem.

Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami

 

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte bo są aromatyczniejsze )
  • 1 duża marchewka ( lub 2 mniejsze )
  • 1/2 cukinii
  • 2 szk rosołu ( lub innego bulionu )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami
Skrzydełka umyć, osuszyć i poprzecinać w zgięciach. Najcieńsze końcówki odłożyć i wykorzystać np. do ugotowania wywaru. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć. Gdy skrzydełka się smażą obrać cebulę i marchew, umyć i pokroić. Cebulę w grubą kostkę a marchew w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić przekroić na pół i pokroić w półplasterki ale nie za cienko. Gdy skrzydełka są podsmażone dodać cebulę, marchew i pieczarki, chwilę smażyć i podlać rosołem. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię i jeszcze chwilę dusić aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos. Zagotować i gotowe skrzydełka podawać np. z ryżem.
Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami
Etap 1skrzydełka podsmazyć na oleju ............
Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami
Etap 2potem dodać warzywa ale bez cukinii i dodac pieczarki
Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami
Etap 3następnie dodac cukinię pokrojoną w półplasterki
Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami
Etap 4wszystko dusić do miekkości i zagęścic sos