Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Skrzydełka pieczone w panierce są rewelacyjne.

Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce
Majonez wymieszać z sosem sojowym i musztardą. Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zanurzyć w sosie majonezowym, obtoczyć w bułce tartej i włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 40-45 minut. Po 15 minutach usunąć przykrywkę aby mięso ładnie się zrumieniło. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.
Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce
Majonez wymieszać z sosem sojowym i musztardą
Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce
Mięso natrzeć czosnkiem oprószyć solą i pieprzem
Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce
Zanurzyć w sosie majonezowym i obtoczyć w bułce tartej
Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika