Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Skrzydełka z sosem pomidorowo-czosnkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Nieodzowny element każdego spotkania ze znajomymi w moim domu - chrupiące skrzydełka z ostrym sosem pomidorowo-czosnkowym przypadną do gustu każdemu ; )

Skrzydełka z sosem pomidorowo-czosnkowym

Składniki:

Skrzydełka z sosem pomidorowo-czosnkowym

 

 

  • Sos:
  • 1butelka keczupu (400 gram )
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól, pieprz
  • Około 2 szklanek wody

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z sosem pomidorowo-czosnkowym
Umyte i osuszone skrzydełka pozbawiamy lotek i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut.

Do rondelka przelewamy keczup, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą, ocet i cukier – mieszamy. Wlewamy ½ szklanki wody i mieszamy ponownie i gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut (nie doprowadzając do wrzenia ).

Po 5 minutach sos rozcieńczamy wodą do pożądanej przez nas konsystencji i gotujemy kolejne 5 minut. (Ja z reguły wlewamy około 1,5 szklanki).

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzewamy olej. W miseczce rozmącamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Do reklamówki jednorazowej wsypujemy mąkę (tak do reklamówki ).

Skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie wkłada myje do reklamówki z mąkę. Reklamówkę związujemy (tak aby mąka się nie wysypywała ) i wstrząsamy nią około 1 minuty.

Skrzydełka wyjmujemy z reklamówki, strzepujemy nadmiar maki i smażymy je w głębokim tłuszczu po 5-8 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Skrzydełka serwujemy razem z gorącym sosem pomidorowo-czosnkowym, smacznego :)