zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydła indycze - duszone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja rodzinka nie za bardzo lubi indyka ale od czasu do czasu robię skrzydła duszone, podaję je wtedy przeważnie z ryżem i surówką.

Skrzydła indycze - duszone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skrzydła indycze - duszone

 

  • 2 skrzydła indycze ( 1,5 kg )
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szk bulionu ( rosół )
  • sól
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • ketchup pikantny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydła indycze - duszone
Skrzydła umyć, usunąć ewentualne nieczystości i osuszyć a potem przeciąć w stawach na pół. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Skrzydła oprószyć przyprawami, ułożyć je na tłuszczu i podsmażyć z obu stron. Potem dodać obrane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Podlać wszystko bulionem, dodać trochę ketchupu i dusić pod przykryciem skrzydła od czasu do czasu obracając do miękkości. Gotowe skrzydła można podać np. z ryżem i ulubioną surówką.
Skrzydła indycze - duszone
Etap 1 Podsmażyć skrzydła podlac bulionem i dodac ketchup
Skrzydła indycze - duszone
Etap 2 Dusić skrzydla do miękkości pod przykryciem